Bålfyring over skoggrensa, bålfyring i fjellet

Bålfyring over skoggrensa
I et slikt fjellterreng uten trær, går det også an å tenne et bål.

Ingrid og Theodor har nå blitt bitt av turbassillen. De utfordres til å mestre bålfyring over skoggrensa. Visste du forresten at du kan fyre opp med lyng og tørre røtter?

Det er flere timer siden de har hatt en lengre pause og kokt seg noe varmt nå. De har vandret og gått, til og med vadet over en elv og er nå like ved skoggrensa. Deretter skal de videre inn i snaufjellet. (Jeg finner ingen videoer om dette enda. Jeg må visst på fjellet og lage en!).

 

Innhold på denne siden:

Ta med litt bjørkenever før du forlater skoggrensa

Men det er en viktig ting Ingrid og Theodor må gjøre før de går inn i fjellet: De må samle sammen litt bjørkenever og noen pinner tørr opptenningsved. Dette legger de i en plastpose før de pakker den ned i sekken.

Hold opptenningsved og never tørr: Lag en bålpose – tursiden.net

Dette er viktig, og det vet de begge to. Det kan bli vanskelig å lage et bål i fjellet uten.

tørr ved og never i fjellet, bålfyring over skoggrensa
Tørre fyrstikker, bjørkenever og opptenningsved.

De leter etter tørre røtter. Spesielt oppe på kulene der det ellers er lite vegetasjon. Der vil røtter og lyng tørke fort opp, og heldigvis er det oppholdsvær akkurat nå. Ellers har de nok måttet ty til gassapparatet.

fyr med tørre røtter i fjellet
Dette er hva vi kan tenne et bål med i fjellet. Tørre røtter og lyng.

Bålfyring i fjellet krever et lite bål

bålfyring med kjelen i handa
Hold kjelen i handa. Legg ofte på ny ved, men lite hver gang.

De holder kjelen i hånda når de koker opp med småe røtter og rusk og rask. Derfor må de ikke lage for stort bål. På denne måten sparer de også på veden der det er lite av den – som det er under bålfyring over skoggrensa.

Selv om det var en liten flamme, så tok det jaggu ikke lang tid å koke kaffen. De drikker den med velbehag, spiser noen brødskiver og drar videre.

Enda et bål i fjellet

De er nå endelig framme ved fiskevannet. Nå skal de lage et nytt bål og bare kose seg. De har med nok mat, teltet kommer snart opp – og kanskje biter fisken noe helt vanvittig! De går for å finne mer ved.

Bålfyring i fjellet med dvergbjørk

Theodor forteller til Ingrid at dvergbjørka brenner superbra. Den blir rundt en meter høy lengre sør i landet. Ellers i Norge er de lavere. Den finnes stort sett over alt i fjellet, men svinner inn mer og mer opp mot toppene.

dvergbjørk
Dvergbjørk i fjellet.

Hun spør om dette virkelig er et tre? Ja det er det, sier han. Dette «treet» er fullt av olje og brenner som bare fy, med blad og det hele. De finner fram knivene og skjærer hvert sitt knippe.

Det virker som om han er en skikkelig «dvergbjørk-fyr», og forteller at de kan tenne opp med de svarte tuppene på disse kvistene. Han sier at baksiden av dvergbjørkas medalje, er at den brenner fort opp og trenger en del undervarme for å ta fyr med det samme. Derfor kan det lønne seg å ha med litt bjørkenever i sekken.

Hvor vet du alt dette fra, spør Ingrid. Det står på friute.no da vel, svarer han.

Det er mer å lese om bålfyring med dvergbjørk, røtter, rusk og rask over tregrensa, på lenken nedenfor.

Lenke om bålfyring over skoggrensa

Robert Bjørklund skriver litt om fyring med dvergbjørk, røtter og «skirrakratt» på fjellet. Han og Kristine Thybo Hansen har denne nettsiden. Hun er bedre kjent som en av «jegertvillingene» på tv

Konklusjon

Som regel har man et kokeapparat med seg så langt til fjells. Jeg anbefaler forresten et gassapparat om sommeren. Dette er lett i vekt og søler ingen ting.

Men å lage et bål i fjellet setter en ekstra spiss på turen. Vi kan konkludere med dette:

 

  • Plukk med deg litt tørr bjørkenever og tørre kvister før du forlater skoggrensa. Du kan også ha med deg litt tørr bjørkenever hjemmefra.

 

  • Pakk never og opptenningsved inn i noe vanntett.

 

  • Let etter tørre røtter og lyng på haugene.

 

  • Du kan også lage et bål i fjellet med dvergbjørk. Den er full av olje og brenner med lauvet på, selv om den er litt våt. Det kreves en del undervarme for å få bålet i gang, og den brenner fort opp. Husk å legg på mer dvergbjørk mens bålet enda brenner godt.

Del dette tipset

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Abonner
Få melding
guest
(Vises ikke offentlig)
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Share on facebook
Share on twitter
Share on email
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x