Hjelp til å finne turtriks på nettet – videoer og lenker – miljøvennlig
Du er her: Hjem » Sykdommer, skader og sikkerhet på tur » Forbered sikkerheten på tur
Forbered sikkerheten på tur ved å se på videoen nedenfor først. Tindeveileder Dan Halvorsen har lang fartstid som redningsmann i luftambulansetjenesten. Hans beste råd for sikkerhet på tur er FORBEREDELSER.
Lenker til flere innlegg relatert til sikkerhet finner du nedenfor
Innhold på denne siden:
00:15:38
Tindeveileder Dan Halvorsen forklarer hvordan man kan øke sikkerheten. Gjør dere godt kjent med terrenget ved å se på kartet før dere drar. Lag en god plan slik at dere er forberedt hvis en ulykke skjer.
Lag en god plan for sikkerheten
Trenger du å snakke med legevakta, kan du ringe
116 117 uansett hvor du er i landet. Når skal du ringe 116 117 eller akutt 113 ?
Smarttelefoner er smarte, men ikke alltid like smart på tur – særlig på lengre turer. Det kan oppstå problemer på grunn av kulde, fuktighet og manglende telefondekning.
Se derfor på de mobile fjellvettreglene fra Telenor
En gruppe mennesker består av forskjellige individer med forskjellige behov, enten man er på tur eller ikke. Nøkkelen for sikkerhet på tur er at man er samstemte og enige om en felles plan før man drar.
Legg en plan sammen, og bli enige om den før dere drar.
Hvis turdeltagerne i gruppen har veldig forskjellige behov, så kan man kanskje dele seg inn i to grupper?
Det er ofte bedre når det er mange turdeltagere som er veldig forskjellige. Da kan flere få dekt sine behov. Og hvis det er noe som ikke fungerer i den ene gruppen, så har man alltid en plan B i den andre.
Del dere inn i flere grupper?
Du gjør så godt du kan med å forberede sikkerheten på tur. Tidligere var snøras og kulde farligst. Men hva er farligst nå? I følge tindeveileder Dan Halvorsen er det faktisk steinsprang og issprang høyt til fjells. Dette er en konsekvens av klimaforandringen.
På høye fjelltopper hvor det ligger snø om sommeren, i Norge og i utlandet. Spesielt nå hvor den globale oppvarmingen gjør at det smelter mer. Dette fører også til at det ikke alltid fryser til om natta lenger. Isbreer og snøbruer kalver mer, og det varme været gjør at snøbruene er mer usikre.
Steinsprang og issprang høyt til fjells
Les også disse innleggene:
All erfaring tilsier: Forbered sikkerheten på tur før du drar. Dette er selve nøkkelen. Enten man drar på turer til utlandet eller her i Norge. Klimaforandringen har ført til at permafrosten smelter i høye fjellområder. I tillegg smelter også is og snøbruer mer enn før.
Det er derfor større fare for issprang og steinsprang. Dette er nye ting som har kommet i de siste årene. Gjør deg kjent på forhånd og snakk med dem som har vært i området før.
Husk at det er områder som ikke har mobildekning. Det er ikke alltid at en satelittelefon virker heller.
Del dette tipset
Du installerer bare en RSS feed, der du abonnerer på friute.no.
Da vil du motta en melding når det kommer noe nytt.
Feedly er en av mange RSS lesere.
Last den ned her (åpnes i ny fane):
Feedly for Windows
Feedly for Mac
Feedly for Android
Feedly for iOS iPhone
Les mer om hvordan du abonnerer på en RSS feed