Hvordan man vedlikeholder turskoene

Få oversikt: Flere typer lærsko, GoreTex, cellegummi, tekstilsko, syntetiske materialer og gummistøvler

Sist oppdatert den 09.07.2020

Ta vare på turskoene, hvordan vedlikeholde turskoene, vedlikehold av turskoene, vedlikeholde Gore Tex sko, impregnering av turskoene

Her får du vite hvordan man vedlikeholder turskoene. Å ta vare på turskoene er noe av det viktigste et turmenneske kan gjøre. Vedlikehold av turskoene/ impregnering av turskoene, gjør at de blir mer vannavstøtende, det reduserer sjansen for gnagsår, og de varer lengre. Du bør til og med impregnere og vedlikeholde Gore Tex sko. Det er også viktig å gå inn turskoene. Du bør ikke dra på langtur før du har gjort dette.

Innhold på denne siden:

Om dette innlegget - hvordan man vedlikeholder turskoene

Her lærer du vedlikehold og vask, fra videoer laget av spesialister. Det er et mylder på nettet med forskjellige skotyper. Som regel er informasjonen preget av en fabrikant som bare prater om sine egne produkter. Vedlikehold av Hanwag sko, vedlikehold av Alfa sko osv. Men du kan gjøre det enklere med å tenke at lær er lær, rett og slett.

Du kan bruke skofett, eller voks og skokrem på det meste. Impregnering av turskoene er et kontinuerlig gjøremål. Jeg foretrekker voks og skokrem. 

Men du må passe på dette:

Hvis du klikker på «Flere typer skomaterialer og impregnering av dem» nedenfor, så får du en kortverjon av de fleste typer sko som brukes på tur – og impregnering av dem.

Vask skoene - det forlenger levetiden deres

Sko bør også vaskes, slik som du gjør med klærne. Det forlenger levetiden deres. Vask også på innsiden. Svette og smuss tetter porene i materialet og forhindrer de naturlige pusteegenskapene. Produkter med membraner som Gore-Tex er særdeles viktig å rengjøre på innsiden.

Det er viktig å bruke impregnering og vask som er ment for det materialet du skal behandle. Hvis du impregnerer skolissene også, så kan det forhindre skoen i å transportere inn fukt.

Forsvaret har gode og utprøvde metoder. Deres videoer gjelder også for de fleste andre skomerker av lær. Forsvaret er de som har mest erfaring med å gå langt i dette landet. Og til slutt: Gå inn turskoene!

Lær også hvordan du kler deg når det er kaldt

Lær også hvordan du setter ispigger på turskoene selv

Av miljøhensyn, så er det viktig å få skoene til å vare lenge. Se en liste over hvem som reparerer sko der du bor: Ta vare på det du har

Se også Sysaker på tur

 

Glatt lær/ fullær/ fullnarv

Dette er den ytterste delen av læret. Brukes på sko som skal gi god støtte, ha høy slitestyrke og være mer vannavvisende. For eksempel militærskoen nedenfor.

Impregnering av glatt lær

Impregneres med fett eller voks, og skokrem.

 

Nubucklær

Den ytterste glatte overflaten på fullæret er børstet bort. Dette gir en bedre pusteevne.  Læret gir likevel god støtte og slitestyrke. Sår og slitemerker vil heller ikke vises så godt. Nubucklær brukes både i vanlige og lette fjellsko.

Impregnering av nubucklær

Det finnes flere typer typer impregnering for denne lærtypen. Det greieste er å påføre spray eller annen flytende impregnering på nye sko, som trekker inn i læret. Bruk deretter voks og skokrem.

 

Reversert lær

Dette er fullær som er snudd. Den glatte overflaten vender innover, og den ru siden vender utover. Den glatte overflaten blir da beskyttet, slik at den holder sine egenskaper lengre. Det er slitesterkt, gir god støtte og er motstansdyktig mot fuktighet.

Impregnering av reversert lær

Vedlikeholdes med vanlig voks og skokrem.

 

Spaltlær/ semsket skinn

Spaltlær blir produsert av det læret som blir skåret vekk fra baksiden av det glatte læret. Dette er den rimeligste lærkvaliteten, men fungerer fint til mange typer sko og støvler, blant annet tursko og lette fjellsko. Spaltlær puster bra, er lett i vekt og er mykere. Det blir ofte brukt i kombinasjon med syntetiske materialer. Men det er ikke så vannavstøtende som andre typer.

Impregnering av spaltlær

Det er vanlig å bruke impregneringsspray på fottøy beregnet for spaltlær og tekstil, eller bare et middel beregnet for semsket skinn eller nubuck. Er skoen kun i spaltlær kan voks benyttes for å ta vare på læret i det lange løp, men læret vil da miste de gode pusteegenskapene og utseendet beholdes ikke.

 

Gore Tex og andre sko med vanntett membran

Disse turstøvlene består som oftest av tre lag. Det ytterste laget er som regel av lær, men kan også lages av andre materialer. Deretter kommer den vanntette membranen, og innerst er skoen foret.

Man må være ytterst forsiktig med å ikke få rusk i skoene, særlig under sålen. Dette kan stikke hull på membranen og lar seg ikke reparere.

Gore Tex inneholder svært giftige fluorstoffer og personlig har jeg sluttet å bruke Gore Tex i både klær og sko. Jeg anbefaler alle om å kjøpe vanlige lærsko og vedlikeholde dem riktig. Men skulle du likevel velge Gore Tex:

Impregnering av sko med membran (blant annet Gore Tex)

Du får spesiell impregnering til sko med membran. Unngå for all del vanlig skofett og silikon, da dette vil tette membranen. Du kan bruke voks og skokrem, men ikke voks dem for ofte. Skoene bør vaskes innvendig av og til for å beholde pusteevnen. Se på dette:

 

Cellegummi

Fjellsko med cellegummi er min favoritt. Det vanligste for slike sko, er cellegummi nederst og lær øverst. Da unngår man å bli våt i tåområdet, noe som er det første som skjer. Cellegummien beskytter også godt mot slitasje fra vegetasjon og stein. Man unngår derfor at impregneringen blir slitt bort. Men det kan av og til være vanskelig å finne noen som passer til foten din, da skoene ofte kan virke litt stive. Det tar også litt mer tid å gå dem inn i forhold til lærsko.

NB! Husk at sko med cellegummi krymper. Kjøp dem 1 – 2 nummer for stor.

Impregnering av sko med cellegummi

Rengjør skoene utvendig før du setter dem bort. Se til at cellegummien ikke tørker ut. Behandle hele skoen med skofett eller voks, og skokrem.

 

Syntetiske materialer

Mange moderne fjellsko lages i syntetiske materialer. Disse materialene er generelt lettere og puster bedre enn lær, men de er ikke så slitesterke. Syntetiske materialer finnes i mange former.

Impregnering av syntetisk materiale

Felles for nesten alle er at de skal impregneres med sprayimpregnering. Dette kan du gjerne gjøre ofte. Et unntak er Alfa sko laget i materialet Alfa Air. Disse skoene skal kun vaskes, ikke impregneres. Velg impregnering uten miljøgifter

 

Tekstilsko

Dette er de mest miljøvennlige. Men de er mindre egnet til langturer i bløtt område.

Impregnering av tekstilsko

Det brukes en spray beregnet for dette Se videoen.

Velg impregnering uten miljøgifter

 

Gummistøvler

Gummistøvler kan vaskes med vann og såpe. Såpe inneholder glyserin som bidrar til å holde gummien myk og smidig. Du kan også smøre inn gummien med kondisjoneringsmiddel som inneholder silikonolje. Dette vil herde avvanningsegenskapene til gummistøvelen.

Hvordan man vedlikeholder turskoene, Ta vare på turskoene,Vedlikeholde Gore Tex sko

Forsvaret om hvordan man vedlikeholder turskoene

Videoene viser hvordan du bør ta vare på turskoene av lær. Her er den militære modellen M77 brukt som eksempel

Skomodellen M77 er et sikkerstikk. Denne metoden gjelder for de fleste sko som er laget av lær, unntatt sko med membran (for eksempel Gore Tex).  NB! Ikke bruk vanlig skofett og silikon når du skal vedlikeholde Gore Tex sko!

Disse skoene har ikke vanntett membran. Hvorfor? Forde det er ikke holdbart i det lange løp. På lengre turer vil du bli våt på føttene uansett, enten fra utsiden eller innsiden – tro meg. Bruk ullsokker. Dessuten: Slå et slag for miljøet og kutt ut Gore Tex med fluor!

Hvorfor vedlikehold av turskoene? – forsvaret

00:01:47

Start video

Hvis du ikke vil ta vare på turskoene, så tørker de ut, sprekker og blir utett. Her får du en grundig orientering om dette. Impregnering av turskoene er en del av turlivet.

Behandling før bruk - hvordan man vedlikeholder turskoene - forsvaret

Impregner, bløt opp og gå inn turskoene før du bruker dem

00:02:37

Start video

Du har sikkert hørt at du ikke bør legge ut på langtur med nye sko. Her ser du hvordan du bløter opp lærsko og går dem inn. Men det nytter ikke å bruke denne metoden når du skal gå inn og vedlikeholde Gore Tex sko, eller andre typer med vanntett membran. 

Hvordan du snører turskoene rett - forsvaret

Dette avgjør om de blir gode eller vonde å gå med

00:02:03

Start video

Snøringen har mer å si enn hva de fleste tror. Dette avgjør i høy grad hvor god skoene blir på foten.

Impregnering av turskoene - hvordan man vedlikeholder turskoene - forsvaret

Skokrem og lærfett

00:01:01

Start video

Dette er kjernen i det kontinuerlige vedlikeholdet. Ta med en boks skokrem på tur. Ta vare på turskoene.

 • Hvis forhandleren påstår at du kan gjøre skoene vanntette med impregnering, så er dette bare tull. De blir kun vannavstøtende.

Rengjøring og tørking av lærstøvler - hvordan man vedlikeholder turskoene - forsvaret

Ta vare på turskoene med rett rengjøring og tørking

00:02:35

Start video

Støv og skitt kan redusere pusteevnen, og det hindrer dessuten impregneringen en del i å trekke inn. Du vil også ødelegge skoene med for sterk varme. Rett rengjøring og tørking er viktig når det gjelder vedlikehold av turskoene.

Andre videoer om hvordan man vedlikeholder turskoene

Innvendig rengjøring av GoreTex sko - Crispi

Dette vil beholde membranen pustende

00:01:04

Start video

Å vedlikeholde Gore Tex sko, går mye på vasking innvendig med jevne mellomrom. Dette holder porene i membranen åpen. Ellers vil de bli tette som gummistøvler med tiden. Husk at Gore Tex inneholder fluoriserte stoffer som er svært skadelig for miljøet.

Impregnering av tekstilstøvler - Crispi

00:00:42

Start video

Dette er den skotypen hvor produksjonen bidrar minst til klimaforandringen. Men de er mindre egnet til lengre turer i vått terreng. Likevel er de lette og godt egnet til kortere turer. Spesielt i steinet og tørt landskap. Hvordan man vedlikeholder turskoene er også viktig for tekstilsko.

Lenker

Om hvordan man vedlikeholder turskoene

 • Om å vedlikeholde Gore Tex sko.
 • Unngå fett og silikon på membran/ goretex sko. Bruk spesialimpregnering.
 • Vanligvis bruker du bare skokrem og voks.
 • Unngå rusk i skoene. Dette stikker hull på membranen.
 • Fjellsko, jaktstøvler, fjellskisko, og tursko.
 • Om ulike typer materialer

Ta vare på turskoene!

Svært enkelt vedlikehold, men det er likevel nødvendig. Dette må sees på som impregnering av turskoene/ vedlikehold av turskoene.

Her kan du søke etter hvem som reparerer sko der du bor.

Fluorkarboner (PFAS) forgifter livet i naturen og kan være helseskadelige å puste inn.

Sammendrag

Om hvordan man vedlikeholder turskoene

Lærsko utvider seg ved bruk. Kjøp dem trange.

Cellegummi krymper ved bruk. Kjøp skoene 1 – 2 nummer for stor.

Gummi og tekstilsko beholder formen ved bruk. Kjøp dem passe stor.

Impregnering av turskoene/ vedlikehold, avhenger litt av hvor mye skoene blir brukt.

 

 • Vask skoene av og til før impregnering, med børste og lunkent vann. Tørk dem etterpå.

 

 

 • Ikke bruk skofett og silikon på sko med membran/ eller når du skal vedlikeholde Gore Tex sko. Det finnes en spesiell impregnering for disse. Man kan også bruke voks og skokrem.

 

 • Unngå å få rusk i sko med membran. Dette kan stikke hull på det vanntette laget.

 

 • Vask alle tursko utvendig av og til med lunkent vann og en klut eller myk børste.

 

 

 • Ellers brukes voks eller skofett og skokrem på vanlige lærsko.

 

 • For sko av semsket skinn finnes spesiell spray. Det kan også brukes voks og skokrem, men da beholdes ikke useende og pusteegenkaper.

 

 • Tekstilsko er de mest miljøvennlige, men egner seg ikke for lange turer i vått terreng.

 

 • Reparer skoene i stedet for å kaste dem.

 

Del dette tipset

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Legg igjen en kommentar

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Legg igjen en kommentar