Hvordan kle seg på tur

Trinn for trinn, grunnleggende

kle seg på tur, kle deg på tur
I Norge bør du ikke gjøre som denne dama. Kle heller på deg.

Hvis du googler etter «hvordan kle seg på tur», så er du selvfølgelig ute etter svar på akkurat dette, ikke sant? Her ser du den videoen du trenger, fra grunnen av. Begynn med den, ikke gjør det mer komplisert enn det i starten.  Deretter kan du se de andre videoene under kategorien Turklær og tursko

Innhold på denne siden:

Slik kler du deg for vinterturen

00:04:27

Start video

Denne videoen viser riktig nok vinterbekledning. Men det er de samme prinsippene som gjelder på tur om sommeren. Om å kle seg på tur, spesielt i fjellet. Det er bare å tilpasse bekledningen til temperaturen. Anbefales!

 

 

Lenke om å kle seg på tur

Dette er et etisk og miljømessig riktig merke. Selv om de refererer til sine egne klær, så får man en lett forståelse av å kle seg på tur.

Stormberg ble kåret til tekstilbransjens mest bærekraftige selskap i 2019 og 2020.

(ikke sponset)

Utstyrsprodusentene er en av miljæverstingene. Her kan du finne turklær og sko uten miljøgiftige fluorkarboner (PFAS).

En god forklaring av PFAS og andre miljøgifter som er vanlig i klær. Særlig i friluftsklær. 

En undersøkelse utarbeidet for Nordisk Ministerråd viser at konsekvensene av PFAS er verre enn du tror.

Kle deg etter forholdene på tur

Og husk at været kan forandre seg svært fort

Å kunne kle seg riktig er selve kjernen i friluftslivet. Rett påkledning kjennetegner om du er erfaren eller ikke. Men også hvilke klær du har i ryggsekken.

Hvis du skal overnatte på turen, så er det viktig å ha reserve klær i sekken.

Når du skal legge deg i teltet om kvelden, og alt er pisse vått, så kan jeg love deg at du ikke får sove. Og får du ikke sove, så er neste dag temmelig redusert. Turen blir en trasig opplevelse.

Det er bare å ha med deg reserve klær som er tørre. Og for at de skal holde seg tørre, så er det viktig å pakke dem inn i plast eller vanntette pakkposer.

Kle på deg de tørre klærne om kvelden når du legger deg. Om morgenen kler du på deg de våte klærne igjen hvis du ikke har fått tørket dem i løpet av natta.

Dette kan høres brutalt ut på morrakvisten, men det er helt vanlig på tur. Hvis undertøyet er av ull, så tar det bare et minutt eller to før du er varm igjen. Rør på deg så fort som mulig for å få varmen i kroppen. Slik vil du beholde de tørre klærne til den viktige sovetiden om natta.

Benytt alle sjanser til å tørke klær utenpå sekken når du går. Heng dem til tørk når du tar en pause. Håp på godt vær! 

Det er kanskje vanskelig å forstå for noen: Men ullundertøy, votter og lue må alltid ligge i sekken på en fjelltur om sommeren med overnatting (selvfølgelig om vinteren også). Selv om det er varmt når du starter på turen, og værmeldingen er fin. Den kan nemlig slå helt feil.

Konklusjon

Det er ingen tvil om at ull innerst mot kroppen er en hovedsak når du skal kle deg på tur. Dette tekstilet har en egen evne til å holde på varmen når det blir vått. Og det blir det på tur, før eller siden. Særlig på lengre turer med overnatting er det viktig å bruke ull.

Ullundertøy for allerikere og atopisk eksem

Ha alltid med deg votter i sekken på fjellet også om sommeren. Høyt til fjells kan det faktisk begynne å snø i juni! Bruk (ha tilgjengelig) vindtette klær ytterst. Husk alltid å ha med regntøy eller allværsklær.

Del dette tipset

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Abonner
Få melding
guest
(Vises ikke offentlig)
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Share on facebook
Share on twitter
Share on email
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x