Kokeapparater og brensel til turbruk

Velg rett for årstiden

Kokeapparater og brensel, Velg rett kokeapparat, kokeapparater til turbruk, gassapparat
Dette er et gassapparat. Det beste å ha i ryggsekken, men det virker ikke i kuldegrader.

Velg rett kokeapparat. Kokeapparater og brensel virker forskjellig alt etter utetemperaturen. Av kokeapparater til turbruk, er et gassapparat lettest å bære og gir minst søl. Men det virker ikke om vinteren. Det er da du skal velge en primus/ multifuelbrenner, med bensin som brennstoff.

Innhold på denne siden:

Det beste kokeapparatet i barmarkssesongen (ikke om vinteren), er et gassapparat. Det er lett i vekt, det er billig og gir ikke noe søl.

Begrepsforklaringer om kokeapparater og brensel

Multifuelbrenner

Et kokeapparat som kan gå på flere typer brennstoff. Man bør skifte dysene i brenneren når man skifter brennstoff.

Primus

Egentlig et navn på en produsent av kokeapparater og annet friluftsutstyr (Svenske primus.se). Brukes ofte på folkemunne om det meste som brenner kraftig. Primus betegnes ofte som alle typer kokeapparat unntatt stormkjøkken og gassapparat.

Stormkjøkken

Et kokeapparat som er beskyttet mot vind. Det har en åpen brenner med rødsprit. Det er en slags kasserollelignende skjerm rundt, med huller i slik at brenneren får luft. Den egentlige kasserollen settes ned i denne, over den brennende rødspriten.

Gassapparat /gassbrenner

En gassbrenner festes til en gassboks. Det kan være en brenner som skrus direkte øverst på gassboksen (høy). Eller en med slange fra gassboksen til brenneren (lav). Effektiv, lite søl og lett å bære.

Virker dårlig i kulde. Men er kanskje den enkleste og beste i + grader. Gassbokser fås i alle sportsforretninger. Det er ikke lovlig å ta med gassbokser på fly. Anbefales kun i barmarkssesongen.

Velg rett kokeapparat og brensel

Grunnleggende video

00:04:54

Start video

Her får du en grei forklaring på gassapparat, multifuelbrenner og andre kokeapparater. Dessuten litt orientering om flere typer brennstoff og deres egenskaper til forskjellig bruk.

Les også Å tenne et bål – enkel bålfyring

Mer inngående om kokeapparater og brensel

00:04:33

Start video

Gassapparater til turbruk er det vanligste. Men det er også flere ting som man bør vurdere. Man må også se på hva en multifuelbrenner på tur kan bidra med, spesielt når det blir kuldegrader. Her får du forklart alt.

Brensel om vinteren

Kokeapparater og brensel når det er kaldt

Det beste brennstoffet om vinteren for kokeapparater til turbruk, er miljøbensin (ikke bilbensin). En primus / multifuelbrenner med bensin er løsningen. Dette er bedre forklart i videoene. 

Multifuelbrenner, den beste løsningen om vinteren?

00:06:14

Start video

Med en multifuelbrenner kan du bruke gass, parafin, miljøbensin, diesel og rødsprit, alt etter hvilken dyse du har på. Det er like vel å anbefale at man holder seg til en type brennstoff, da det ikke forurenser dysene så ofte. Husk i alle fall å rense dysene jevnlig med rensenåla som følger med.

Sammendrag

Av kokeapparater og brensel til turbruk er gassbrenneren lett, effektiv og søler ikke. Egner seg godt når det er vår, sommer eller høst. Den kan brukes kun i + grader.

 

  • I kulda virker bensin, parafin eller rødsprit.

 

  • Når det er kaldt er bensin som brennstoff det beste. Men sett deg inn i sikkerhetsmessig bruk. Bruk helst rett dyse på en multifuelbrenner. Bruk den bensinen som er laget spesielt til kokeapparater, ikke bilbensin.

 

  • Bruk ikke et stormkjøkken inne i teltet. Brennende rødsprit kan skvulpe ut på teltgulvet.

 

  • Forvarm eller fyr opp et kokeapparat utenfor teltet.

 

  • Bruk et lavt kokeapparat inne i teltet (med slange).

 

  • Hold flammen bort fra teltduken.

 

  • Sørg for god gjennomlufting når du fyrer i et telt.

 

Les også Velg rett ryggsekk – justering av ryggsekken

Del dette tipset

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Abonner
Få melding
guest
(Vises ikke offentlig)
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Share on facebook
Share on twitter
Share on email
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x