Med lidenskap for friluftsliv, natur og miljøvern

Søk
Close this search box.

Miljøvennlig impregnering til turklær og sko

impregnering uten fluorkarboner, miljøgifter i impregnering, PFAS

I denne artikkelen finner du en liste over  miljøvennlig impregnering til turklær og sko – impregnering uten fluorkarboner (PFAS). Vi har også testte kvaliteten på enkelte merker

 

Hvor havner fluorkarbonene?

PFAS-er spres lett over lange avstander med hav- og luftstrømmer og er påvist over store deler av verden, også i arktiske områder. PFAS-er finnes blant annet i fisk, fugl og isbjørn. Undersøkelser i Norge viser at de samlede nivåene av PFAS-er i meitemark, mose, isbjørn og menneskeblod tilsvarer, eller er høyere, enn nivåene av andre kjente miljøgifter som PCB.

Konsentrasjonen i næringskjeden

Det er høyere konsentrasjoner av PFAS-er i rovdyr på toppen av næringskjeden. Problemet med PFAS-er er at de er miljøgifter som bruker lang tid på å brytes ned når de først har sluppet ut i miljøet. Flere av dem kan hope seg opp i levende organismer, og være skadelige for miljø, dyr og mennesker.

Konsekvensen av fluorkarboner

Dyrestudier viser blant annet at stoffene kan forårsake skade på lever, foster og immunforsvar ved langvarig eller gjentatt eksponering. Enkelte stoffer gir kanskje også kreft.

EUs offensive arbeid på dette området indikerer at PFAS-er er farligere enn først antatt, og at den eneste måten å redusere risikoen for skadevirkninger på mennesker, dyr og miljøet på lang sikt, vil være å forby hele stoffgruppen PFAS-er i vanlige forbrukerprodukter ut fra et føre-var perspektiv.

Forbud mot PFAS i 2020

Flere merkevarer har varslet utfasing av fluoriserte stoffer i forbindelse med lovforbud i EU og Norge fra 2020. Forbudet omfatter ikke alle miljøgiftige fluorkarboner (PFAS).

Kilde: Framtiden i våre hender.

Fakta om PFOS og PFOA fra Folkehelseinstituttet 

Her forklarer Anja Bakken Riise om miljøgifter. Hun er leder av Framtiden i våre hender:

Start video

De har også laget en liste over miljøvennlige impregneringer uten PFAS. Listen er under kontinuerlig oppdatering:

Lenke til liste over miljøvennlig impregnering - uten PFAS

Framtiden i våre hender har dette å si om denne listen:

 

Listen oppdateres

«Listen vår over miljøvennlig impregnering er basert på uavhengige lab-tester av produktene. Det kan alltid være endringer – produkter forsvinner fra markedet og nye kommer til, ingredienser endres med mer. Vi forsøker å holde disse artiklene oppdatert så godt det lar seg praktisk gjøre».

 

Sportsbransjens selverklæringer

«Det er problematisk å stole på produsentenes selverklæringer om hvor miljøvennlig et produkt er, og sportsbransjens forsøk på å lokke kunder ved å merke produktene selv med «bærekraftige» er ofte veldig tilfeldig».

 

Kan inneholde andre miljøgifter

«At et impregneringsprodukt ikke inneholder fluorkarboner betyr jo ikke at det ikke kan inneholde andre problematiske stoffer, for eksempel siloksaner (mange typer impregnering inneholder silikon, noen typer silikon kan være problematiske.) Det hender også at produsenten selv ikke vet hva produktene inneholder. Det kan være stor grad av forurensing fra produksjonen med mer».

 

Kilde: Framtiden i våre hender.

 

Fjällräven, Nikwax og Villmark er noen av produsentene som leverer miljøvennlig impregnering

Greenland wax er laget spesielt for fjällrävens G1000 tekstil

(Ikke sponset).

Impregnering uten fluorkarboner, Miljøgifter i impregnering
Fjällräven Greenland wax er en impregnering uten fluorstoffer (PFAS)

Dette er en miljøvennlig voks som man gnir på og varmer inn i plagget. Den er laget kun for fjällrävens G-1000 tekstil og er bra til det bruket. 

Slik vokser du G1000 – Fjällräven

Villmark er en miljøvennlig impregnering - Norsk produsent

(Ikke sponset, jeg har kun mottatt prøver for testing).

villmark logo, Vedlikehold av Gore-Tex sko, Impregnering uten fluorkarboner, Miljøgifter i impregnering
Produsent av miljøvennlig impregnering

Villmark er en Norsk produsent av miljøvennlig impregnering for klær og sko. Den er også trygg for pustende materialer. I 1995 begynte de å teste sine impregneringer i samarbeid med SINTEF, Norsk Tekoinstitutt og etter hvert også Norrøna Sport.

I løpet av 5 år ble basisen for dagens produkter ferdigutviklet. Derfor har vi i dag en norskprodusert impregnering, laget for norske forhold. 

Denne impregneringen produseres i Norge. Derfor unngår man sjansen for uetisk produksjon i utlandet, som barnearbeid, slavearbeid, rekordlav lønn osv).

Villmark snakker om miljøvennlig impregnering

00:02:16

Start video

Generell forklaring om villmarks vaskemidler og impregneringer. Egenskaper og bruk.

Villmark miljøvennlig impregnering for tekstil

00:04:58

Start video
  • God forklaring om bruken av villmarks impregneringer for tekstil.
  • Minimalt med miljøgifter i impregnering og rengjøringsmiddel.
  • Ingen fluorkarboner.
  • Vask tøyet før impregnering.
  • Eksempler på før og etter.

Villmark miljøvennlig impregnering til sko

00:03:35

Start video
  • God forklaring om bruk av villmarks impregneringer til sko.
  • Ingen fluorkarboner.
  • Rengjør skoene før impregnering.
  • Eksempler på før og etter.

 

Les Hvordan man vedlikeholder turskoene

Friluftsliv er en av miljøverstingene

Den tredje verste

Friluftslivet bidrar til klimaforandringen

Problemet er at friluftsklær er en av de som bidrar mest til klimaforandringen. Turtøysprodusenter som Bergans, Norrøna, Fjällräven og andre, er for små til å få i gang en skikkelig omstilling alene. Det er vi som friluftsfolk og forbrukere som kan være med å snu dette til det bedre.

 

Slutt å kjøpe miljøskadelige produkter

Hvis vi slutter å kjøpe miljøgiftig impregnering og andre skadelige produkter, så vil de heller ikke produseres lengre. Det samme skjer hvis vi krever av få dokumenterte opplysninger fra forhandlerne om klærne inneholder miljøgifter eller ikke. Vær våken på dette med miljøgifter i impregnering, og bruk listen ovenfor. Kjøp Impregnering uten fluorkarboner!

 

Det er du som forbruker som avgjør klimakrisen

… til syvende og sist

Så løsningen på klimakrisen er enklere enn du tror. Det er du som forbruker som avgjør om vi skal oppnå den, ikke produsentene. Vis ansvar for den naturen som du er avhengig av og bruk miljøvennlig impregnering. 

Et menneske som er villig til å påta seg jobben og vanskene det innebærer å forbedre seg selv, er verdt mer for naturvernbevegelsen enn hundre mann som skriker om at myndigheter og industri må endre seg.

Amerikansk miljøgigant; Wendell Berry

På grunn av folks bevissthet, så er det allerede kommet et forbud mot enkelte PFAS-stoffer fra 2020.

Slik kjøper du miljøvennlige klær, Framtiden i våre hender 

Vask klærne før du impregnerer dem

Å velge riktig vaskemidler, og å impregnere klær og utstyr vil ikke bare holde deg tørrere, men det forlenger også holdbarheten. Dette er en god investering for deg selv og miljøet, bare du ikke vasker turklærne unødvendig mye. Riktig og moderat vask og impregnering = lengre levetid = bedre for miljøet = bedre impregnert. Alt dette kan du få med minimalt av miljøgifter i impregneringa.

Kilde: Vandreskoen, Villmark

Unngå silikon og whitesprit hvis du skal lage miljøvennlig impregnering selv

Skal du lage impregnering selv?

I tilfellet du skulle lage impregnering uten fluorkarboner selv, så hold deg unna Silikon og witesprit. Silikon kan tære på sømmer i klær og sko. Skoprodusentene anbefaler at du unngår produkter med silikon. Det er mange typer, som tilsettes forkjellige stoffer. For eksempel baderomssilikon brukes på badet.

Whitesprit løser opp teip og gir flekker

Whitesprit kan gi flekker på tøy og sko ved at farge fra tøy og lær forsvinner. I  allværsjakker kan det løse opp limet i teipede sømmer osv. 

Bruk naturlig ingredienser

Du kan lage oilskin av bomullkanvas hvis du bruker en blanding med linolje i.

Bruk naturlig terpentin i stedet for whitesprit.

Dette er en billig petroleumsbasert erstatning. Bruk helst en impregnering med naturlige ingredienser.

Test impregneringen først

Test en ny impregnering på et mindre område først, slik at du ser at den virker og ikke lager flekker.

Kilde for å lage impregnering selv: Framtiden i våre hender.

Spør ekspeditøren om butikkens klær og sko har en miljøvennlig impregnering

Turklær og impregnering uten fluorkarboner? Det viktigste er å spørre i sportsforretningen/nettbutikken om de bruker miljøgifter i impregnering. Hvis de stadig får slike spørsmål, så vil forretningene se at det er dette kundene ønsker. Deres intensjoner er nemlig å tilfredstille kundens ønsker.

Lenker relatert til miljøvennlig impregnering

Hvor havner disse miljøgiftene? Hva er konsekvensene? Hva kan vi gjøre for å unngå dem?

Friluftslivet har gått i gal retning, men vi går mot en annen utvikling framover.

Villmark er en Norsk produsent av impregneringer. Her er litt av deres forklaring på hvordan de lager en miljøvennlig impregnering/ impregnering uten fluorkarboner.

Konklusjon

Miljøgifter i impregnering

Fluorkarboner (PFAS) er en miljøgift. Den finner vi blant annet i meitemark, mose, isbjørn, fugler og menneskeblod – over hele jordkloden. Stoffene kan skade lever, foster og immunforsvar. Enkelte stoffer gir kanskje også kreft. EUs offensive arbeid på dette området indikerer at PFAS-er er farligere enn først antatt.

Det kommer et  lovforbud i EU og Norge fra 2020. Forbudet gjelder ikke alle giftstoffene. Men produsentene kommer stadig med nye miljøgifter, når de andre blir forbudt. 

Friluftsliv er en miljøversting

PFAS brukes ofte i impregnering til turklær, GoreTex og sko fordi det avviser vann og smuss. Det er også andre sider ved friluftslivet som er svært skadelig. For å styre unna dette, så kan du tenke reparasjon av utstyr og klær, miljøvennlig impregnering, gjenbruk, lån av utstyr og kortreist friluftsliv. Bruk nettsiden framtiden.no for å oppnå dette. 

Bruk en miljøvennlig impregnering fra listen

Framtiden i våre hender har en oppdatert liste over impregneringer uten PFAS – fluorstoffer. Se denne listen ovenfor 

Gi ditt bidrag til å ta vare på naturen

Hvis du slutter å kjøpe miljøgiftig impregnering, men heller impregnering uten fluorkarboner, så vil de heller ikke produseres lengre. Det er vi som friluftsfolk og forbrukere som kan gjøre den store forskjellen, ikke produsentene.

DEL:
DEL:

Innhold

SE OGSÅ