de mobile fjellvettreglene

Du kan slå av telefonen for å spare på batteriet. Men du kan skade deg, og telefonen er viktig for at ambulansehelikopteret skal kunne finne deg. Derfor har Telenor utviklet de mobile fjellvettreglene. Disse er svært nyttige for mobilbruk på tur.

De mobile fjellvettreglene, mobilbruk på tur
Dårlig dekning kan man ofte oppleve på tur. Spesielt ille hvis du må ringe etter et ambulansehelikopter. Det samme kan man si om du går tom for strøm.

De mobile fjellvettreglene – Telenor

1. Vær forberedt på å klare deg uten mobil på tur eller på fjellet. Ikke la mobilen være ditt sikkerhetsutstyr!
 

2. Ikke stol på at du har dekning overalt.

3. Ikke avtal å ringe til faste tider. Du kan befinne deg i et område uten dekning.

4. Vær forsiktig hvis du må opp i høyden for å søke dekning. Det kan være fare for ras.

5. Spar på batteriet, du kan få bruk for det.

6. Husk lader og eventuell batteriforsterker/ekstra ladeenhet. Ekstra powerbank tilkoblet holder også mobilen mer varm i kulda.

7. Oppbevar mobiltelefon og ekstra ladeenhet nær kroppen. Kulden reduserer nemlig batterienes levetid og kapasitet.

8. Hvis nettet til din mobiloperatør ikke fungerer, kan du ringe nødnummer 112 via nettet til en annen operatør (forutsatt at det fungerer):

  • Slå av mobilen.
  • Ta ut SIM-kortet, eller skru på mobilen uten å taste pinkode.
  • Slå på mobilen.
  • Ring 112.

De vanligste problemene med mobilbruk på tur

Dette er først og fremst to ting:

1). Dårlig telefondekning

Dårlig dekning er det vanligste problemet, og ofte kommer det som en overraskelse på tur. Det oppdager man i alle fall hvis man må ringe etter et ambulansehelikopter i en nødsituasjon. I de mobile fjellvettreglene, så vil du finne en fremgangsåte for å ringe nødnummer uten dekning. Men du må ikke stole på at det virker i alle tilfeller.

I fjellstrøkene nært svenkegrensa og i trange daler er vanlige områder for dårlig dekning. Men husk at dette problemet kan dukke opp hvor som helst.

2). Dårlig batteri

Forbered deg på tomt batteri ved å ta ved noen i reserve. Det kan komme godt med når det blir nødvendig. Hvis du ikke kan bytte batteri på den telefonen du har, så kan du ha med en powerbank.

En vanlig årsak til tomt batteri er lav temperatur. Batteriet tappes for strøm i sterk kulde. For å redusere dette strømtapet, så kan du oppbevare telefonen i en lomme tett inntil kroppen.

Husk at bruk av GPS-funksjonen vil føre til et høyere batteriforbruk. Bruk en powerbank og sett deg inn i de mobile fjellvettreglene.

Les også GPS på mobil og nettbrett

Share on facebook
Share on twitter
Share on email