Med lidenskap for friluftsliv, natur og miljøvern

Søk
Close this search box.

Stikkord -
søk etter turtriks

Her finner du en stikkordsliste med turtriks. Planlegg turen din – vær forberedt på tur. Søk også etter tips turen, når du er ute (men husk at telefondekningen kan forsvinne).

Hvorfor en nettside med turtriks?

Søk etter turtriks under turen

Lag en snarvei på telefonen til denne siden. Den kan klikkes på for å planlegge turen, eller når du trenger råd underveis.

Men husk at telefondekningen kan mangle akkurat der du er på tur. Les derfor:

Turtriks, Tips på tur, planlegg turen, Turtriks på nett, vær forberedt på tur
turtriks, finn-tips-for-du-drar-pa-tur

Finn tips på tur før du drar

Det er kjekt å kunne søke under turen når utfordringen oppstår. Men det beste er å planlegge turen godt på forhånd. Se på listen med turtriks før du drar.

Planlegg turen godt

Vær forberedt på tur. Studer kartet, tenk over bekledningen. Ta med utstyr som kan brukes til flere ting. Tips på tur kan du også finne på siden til Den Norske Turistforening

Les også:

tips på tur, vær forberedt på tur
ambulansehelikopter

Turtriks og gode råd kan hindre ulykker

Eks: Du trenger å tenne et bål når du har blitt våt av å gå gjennom isen. Eller å kle deg riktig når det er kaldt. Vad over elver på en sikker måte. Planlegg turen på forhånd for å unngå ulykker og frustrasjoner. 

Ingrid og Theodor viser 7 eksempler på turtriks

Bli med dem på fjelltur. De trenger ofte tips på tur.

Turtriks 1)

Ingrid går gjennom isen

Iskalde, gode råd på tur

Det er en vakker høstdag med sol og nylagt is på vannet. De vet at storfisken er der nede et sted, og går ut på den blanke isen for å bore et fiskerhull.

Det er noen skillelinjer i isen som de er usikre på. Plutselig knaker det under dem og Ingrid går igjennom. Er hun klar for dette? Har hun ispigger? Ja – hun er klar for dette og hun har ispigger. Ikke alle har det….

Vær forberedt på tur – finn alle svar på siden:

 

Ingrid er nå gjennomvåt og kald. Så hun trenger virkelig varmen fra et bål.

Turtriks 2)

Ingrid fryser og må tenne et bål

Det finnes mange gode råd om bålfyring på nettet. Hold deg til dem som fungerer

Slik gikk det med Ingrid: Hun kom seg på land til slutt, takket være ispiggene. Men kaving i det kalde vannet har gjort henne virkelig gjennomfrossen. Så dette er hva hun gjør: 

Ingrid skifter til tørre klær og springer en tur for å få varmen i kroppen. Theodor samler ved for å tenne et bål fortere en svint!

Både Ingrid og Theodor har reserve ullundertøy i sekken, i vanntett innpakning. Men nå har ikke Ingrid noe i reserve lenger. I en slik situasjon er de glade for at det lå i noe vanntett. Alle fyrstikkene som de hadde med, er våte og ødelagt, unntatt Reservefyrstikkene som lå i en vanntett boks! De er glade for det nå.

Flere tips om bålfyring finner du i dette innlegget:

Turtriks 3)

Om å kle seg riktig i kaldt vær

Bålet varmer, og Ingrid får omsider tørket klærne sine.

Ullundertøy er et must i slike situasjoner, og har reddet mange liv. Eksempelet ovenfor er noe av det verste man kan oppleve. Å gå gjennom isen på en kald høstdag stiller store krav til kroppen, for ikke å snakke om på vinteren. Det kan fort føre til hypotermia (nedkjøling) og er farlig.

Planlegg turen ved å se på disse innleggene også:

Turtriks 4)

De må vade over en elv

Dette har de gjort en gang før, men da så de på innlegget om vading først

Etter at klærne har blitt tørrere og de har fått i seg litt mat, så trasker de videre. Da støter de på en elv som de må forsere.

Sist de vadet over en elv, så var den stor av vårflommen. Denne gangen er det høst, elva er lita og det ligger en tynn skorpe av is langs land. Dette blir nok en kald opplevelse.

De tar av seg skoene, tar på seg ullsokker for ikke å få krampe, og finner fram croksene som de har hengende på sekken.

Takket være ullsokkene, så blir ikke det kalde vannet fullt så ubehagelig. «Dette er ingenting mot det jeg har opplevd før i dag» sier Ingrid. Hun går over elven med godt humør.

Les også:

Turtriks 5)

Theodor får et gnagsår

Klassikeren som kan ødelegge turen. Lær om hvordan du unngår et gnagsår.

Etter bare et kvarters gange, så begynner det å bli ømt på hælen til Theodor. Dette vet de er det første tegnet på at gnagsåret kommer. De setter seg straks ned for å stelle såret. 

De har sett på denne siden, tips på tur om gnagsår, og i tillegg så har de opplevd dette før. De vet at hvis de ikke forebygger gnagsåret nå, så kan turen være slutt.

Les om hvordan de gjør dette på siden om Forebygging av gnagsår. Ta med tipsene om gnagsår når du skal planlegge turen.

Turtriks 6)

Nå lager de mat på et kokeapparat

De har brukt sportstape for å forebygge det kommende såret til Theodor. Nå vandrer de videre, og han kjenner ikke at det svir noe sted lengre. Det var et tips på tur som fungerte!

Men de er vel ikke noen motorer som går uten brennstoff heller! Derfor setter de seg ned for å fylle på tanken med en «rett i koppen» og noen brødskiver.

De går videre…

De har forlatt skoggrensa for lenge siden. De får til å tenne et bål i høyfjellet, men nå orker de ikke den møysommelige prosessen som det er. Derfor tar de fram kokeapparatet og slapper av i en velfortjent pause i godt vær.

Theodor spør om det er forskjellig brennstoff til forskjellige årstider? Ingrid svarer «ja absolutt». I hovedsak brenner alt i pluss grader. Men i minus grader vil ikke gass virke så godt. Det finnes en type gass som virker i temmelig kaldt vær, men den har en viss grense den også. Da fungerer rødsprit, parafin eller bensin (ikke bilbensin) best. 

Planlegg turen, se på:

Turtriks 7)

Hva om de skader seg på turen?

De fyller på koppene og fortsetter å prate. Tankene deres er innom det å skade seg på tur, og er skjønt enige om at det er viktig å ha med førstehjelpsutstyr.  Men Ingrid sier til Theodor at man bør ikke ha med for mye, kun det som er nødvendig. Hovedsaken er at noe av det kan brukes til flere ting samtidig.

Hun sier også at videoene på siden: Hvis du skader deg på tur – førstehjelp, viser det man trenger å vite. Og best av alt; der finner man betryggende videoer fra fagfolk.

Last også ned:

Appen «Hjelp 113» – la ambulansehelikopteret finne deg >

Telefondekningen kan mangle akkurat der du er. Av og til kan den eneste redningen være smertestillende tabeletter, og at du prøver å komme deg til telefondekning så godt det lar seg gjøre.

Les derfor:

Slik kan det fortsette i det uendelige

Listen med gode råd kan bli meget lang. Det enkleste er å klikke på stikkordene i listen ovenfor eller søke. Og vårt aller, aller beste turtriks er: 

Planlegg turen godt før du drar. Vær forberedt på tur.

Vil du være med på å lage en turtriks portal?

Alle bør være forberedt på tur. De fleste søker på YouTube eller google, som ofte gir svært mange treff. Noen svar er preget av nettbutikker som vil selge sine friluftsprodukter. Enkelte kan også være direkte missvisende. 

Hva om alle svar på slike spørsmål lå samlet på en plass, og at de var plukket ut av erfarne friluftsfolk? Da hadde vi hatt en turtriks portal vi kunne stole på!

Du kan sende dine tips med lenke til en eller flere videoer eller nettsider via  kontaktskjemaet. Du kan også bare bruke e-posten epost@friute.no

Vær med på å lage en slik portal. Du kan sende dine tips med lenke til en eller flere videoer eller nettsider via  kontaktskjemaet. Du kan også bare bruke e-posten epost@friute.no

Du vil bli holdt anonym, eller du kan gi meg beskjed om å legge ut ditt navn. Hvis du har en nettside, så kan jeg også lenke til den om du ønsker det.

Da kommer jeg til å ta tipset inn til vurdering med en gang.

I så fall; takk for ditt bidrag!

Admin

Facebook
Twitter
Email