Med lidenskap for friluftsliv, natur og miljøvern

Søk
Close this search box.
Velg miljømerkede friluftsklær

Velg miljømerkede friluftsklær

Finnes det slike merker?

Utvalget er skuffende tynt enda, men du kan bidra til at det blir bedre.

Alle sportsforretninger burde ha en egen avdeling med brukte produkter. Produksjonen av friluftsklær er nemlig en av verstingene i klimaforandringen. Så hva kan du gjøre med det? Ved å velge miljømerker i friluftsklær er du kommet langt på vei. Men du kan bli nokså skuffet og forvirret, for det er ikke mange turklær som er merket på denne måten. Noen forhandlere bruker «miljøvennlig» og «bærekraftig» som salgsargumenter, selv om turklærne kan være miljøfientlige. Vi vil ha miljømerkede friluftsklær som snakker sant!

Men det beste rådet er likevel at du kjøper brukt og reparerer etter hvert.

Velg miljømerkede friluftsklær «hvis du finner det»

Miljømerker i friluftsklær skulle være det sikreste vi har.

Men det er enda for lite av miljømerkede friluftsklær i butikkene. Sant å si så har jeg ikke funnet noen enda. Hvorfor er det så mange produsenter som er verdensmestere i bærekraft, når de lager friluftsklær som ødelegger den naturen de selv lever av?

bildet viser turklær i en sportsforretning
Sportsforretningene bugner av klær som er fulle av blant annet fluorstoffer, som ødelegger naturen og som ikke er miljømerket. Trenger vi et eget merke for brukte turklær?

Når du handler i sportsforretningen eller nettbutikken; finner du da anerkjente turklær med miljømerker? Hvis flere spurte etter brukte klær i butikken/nettbutikken, så ville de til slutt få det.

Vi trenger et eget miljømerke for brukte klær

Vi trenger et eget miljømerke for brukte klær

Ja, du hørte riktig. Tenk hvis sportsforretningene hadde egne avdelinger, hvor produktene var merket med «BRUKT»!

Det har blitt populært å kjøpe brukt og være miljøvennlig. Jeg håper forhandlerne snart kommer etter. Derfor er det viktig at du spør i forretningen om de har brukte produkter. Hvis nok mange gjorde det, så ville de til slutt rette seg etter denne etterspørselen.

Å velge miljømerkede friluftsklær hadde vært en smal sak med et slikt merke:

Velg miljømerkede friluftsklær, miljøvennlig

Eller et slikt:

Velg miljømerkede friluftsklær, miljøvennlig

Har vi unngått utstyrshysteriet nå?

Men hva skal jeg gjøre da, for å spare miljøet?

1) Hvis du syr selv, så bør du reparere i stedet for å kjøpe nytt. Hvis du ikke kan det, så er det en smal sak å lære det. Det er både morsomt å interessant å reparere sitt eget turutstyr.

Lær å fikse brukte klær, Naturvernforbundet (ny fane) >

2) Hvis dette ikke er noe for deg, så kan du få andre til å reparere turklærne og annet utstyr. Lenken viser hvilke reperatører som finnes i nærheten av der du bor.

Finn en reparatør der du bor, Naturvernforbundet (ny fane) >

3) Her er noen merker som tilbyr reparasjon av klær og sko. Hvis ikke ditt merke finnes her, så spør i forretningen om produsenten tilbyr reparasjoner.

Merker som tilbyr reparasjon,
Framtiden i våre hender (ny fane)  >

4)

Kjøp kvalitet. Slike klær varer mye lengre, og hvis de repareres, så kan de ha en svært lang levetid.Hvis du finner dem; velg miljømerkede friluftsklær.

Om miljømerker i friluftsklær

Kjøp brukt, naturmaterialer og klær uten fluorstoffer (PFAS)

Sitat fra et svar på en e-post til framtiden i våre hender, der jeg spurte om hvor jeg kunne finne miljømerkede friluftsklær:

«Det blir ganske tynt med uavhengig miljømerkeordninger for friluftsklær dessverre. Bluesign blir fremhevet en del, men det er bare en ordning for å sikre at kjemikalier en ikke ønsker i produksjonen faktisk blir brukt. Klær der miljøgiftige stoffer en ønsker å bruke får også Bluesign-sertifisering, blant annet produkter der PFAS brukes. Det samme gjelder «miljømerket» oeko-tex.

Det en står igjen med er å fremheve produsenter som gjør mye ekstra – har utfaset PFAS fra produksjonen, har fokus på naturmaterialer osv osv.

«Generelt er rådet vårt at en reduserer innkjøp av nye produkter så godt det lar seg gjøre, kjøper brukt når det er mulig (bortsett fra sikkerhetskrevende utstyr som klatretau, hjelm, seletøy, karabiner osv osv), reparerer det en har når det er mulig».

Framtiden i våre hender.

Velg miljømerkede friluftsklær og andre klær fra produsenter med åpne fabrikklister

Sitat fra et svar på en e-post til framtiden i våre hender, der jeg spurte om åpne fabrikklister:

«Åpne og offentlig tilgjengelige fabrikklister er en forutsetning for at merkevareprodusentenes arbeid med etikk og miljø skal være troverdig. Åpenhet er viktig i arbeidet for å sikre at arbeiderne ved fabrikkene har verdige og trygge arbeidsforhold.

Ved å være åpne viser merkevareselskapene at de er opptatt av og tar ansvar for arbeidsforholdene ved fabrikkene de gir produksjonsoppdrag til. Selskapene gjør det også enkelt for fagforeninger, organisasjoner og media å varsle om kritikkverdige forhold i leverandørkjeden».

Framtiden i våre hender.

De to beste miljømerkene i friluftsklær og andre klær

Miljømerkede friluftsklær glimrer med sitt fravær. Men du kan i alle fall se etter dem hvis du må kjøpe nytt.  Da vil du bidra til mindre skade på natur og medmennesker, og du vil presse forhandlerne til å få klær med slike merker. Her er de to vanligste i de fleste typer klær.

Svanemerket og GOTS er to uavhengige miljømerker. De vurderer hele produksjonen fra start til forbruker. Det stilles strenge krav til alt fra kjemikaler, produksjon og kvaliteten til produktene som blir vurdert gjennom testing.  Det beste du kan gjøre er å velge klær med disse merkene hvis du kan. Men jeg tviler på at GoreTex har kommet gjennom denne kontrollen.

Men det mest miljøvennlige er og blir å kjøpe brukt.

Svanemerket


Velg miljømerkede friluftsklær

Svanemerket er det offisielle nordiske miljømerket. Svanen stiller miljøkrav til produkter i et livssyklusperspektiv, fra uttak av råvare, under produksjon, under bruk og til produktet som avfall
(forbrukerrådet).

Skogstad var de første i verden som kom med svanemerket fleece

GOTS


Bildet viser miljømerket GOTS

GOTS (Global Organic Textile Standard) er en internasjonal merkeordning for økologiske tekstiler (Forbrukerrådet).

Vi må kunne velge miljømerkede friluftsklær.

Lenker

Slik kler du deg mijøvennlig på tur – Framtiden i våre hender >

Her er Framtiden i våre henders beste råd til deg som vil kle og utstyre deg mer miljøvennlig på tur.

Her finner du miljømerkede klær – Framtiden i våre hender >

Her er et utvalg av klesmerker som tilbyr klær som er godkjent av Svanen eller GOTS, og som det er rimelig lett å få kjøpt i butikker eller på nettet. Men friluftsklær glimrer fremdeles med sitt fravær.

Miljøforvirret, utemagasinet.no >

Merke-forvirringen kan komme av at enkelte forhandlere bruker salgsargumenter som «bærekraftig», «klimavennlig», bare for å selge nye produkter. At et produkt er miljømerket, betyr ikke alltid at det er miljøvennlig.

Forbrukrerådets merkeoversikt

Her får du en beskrivelse av alle miljømerkene, kravene til produktene og hva de garanterer.

Skogstad >

Skogstad, den tradisjonsrike norske produsenten av friluftsklær, kom med de første svanemerkede klærne i microfleece. Ting er på gang folkens!

Les også disse innleggene:

Sammendrag

At det er så lite miljømerkede friluftsklær kan vi ikke leve med. Derfor bør du spørre i sportsforretningen (nettbutikken) om hvilke produsenter som har miljømerker i friluftsklær. Hvis alle gjorde det, så ville produsentene føle seg presset til å legge om produksjonen. Dette har vist seg å være et godt virkemiddel, blant annet når det gjelder fluorstoffer i GoreTex og impregneringer.

Det er tre faktorer som er viktig hvis du vil være miljøvennlig:

Praktiser gjenbruk, og reparer i stedet for å kaste.

Kjøp kvalitetsklær som varer lenge.

Velg miljømerkede friluftsklær «når du kan».

Del dette tipset

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Flere innlegg

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Finn andre turtriks  >

DEL:
DEL:

Innhold

SE OGSÅ